Slide Show

Home » , , , , » Behçet Hastalığı Nedir Ve Behçet Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?

Behçet Hastalığı Nedir Ve Behçet Hastalığının Tedavisi Nasıldır ?

Written By UniReX on 22 Ocak 2013 Salı | 13:49



Tanım :Daha önce de benzer klinik tanılar bilindiği halde (hipokrat) ancak İlk kez 1937 yılında İstanbul’da Hulusi Behçet tarafından “üçlü semptom kompleksi” şeklinde yeni bir hastalık olarak tanımlanmıştır.
Özellikle İpek yolu ülkelerinde Japonya,Ortadoğu , Türkiye (Akdeniz kıyılar) ülkelerinde sık görülmekle birlikte tüm insanlarda görülebilir.En sık 20 40 yaş arasında görülür.Erkeklerde daha sık görülür ve genç erkeklerde görüldüğünde daha şiddetli seyreder.50 yaş üzeri insanlarda daha nadir görülmektedir.
Hastalığın ortaya çıkışına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte ailesel yatkınlık , enfeksiyonlar,çevresel faktörler ve bağışıklık sistemi ile birlikte birçok şey olay suçlanmaktadır.Ancak bugun en çok suçlanan neden genetik yatkınlığı olan insanlarda viral(virüslerin sebep olduğu) ve bakteriyel (bakterilerin sebep olduğu) enfeksiyonlara bağlı bağışıklık sisteminin yol açtığı ileri sürülmektedir.
Behçet Hastalığı Bulguları
En sık bulgusu ağızda çıkan ve tekrarlayan küçük beyazımsı ülserlerdir. Bundan başka tekrarlayan genital(cinsel) bölge yaraları , deri döküntüleri , göz bulguları (göz mukozası iltihabı, üveit) , Sindirim sistemi bulguları (ishal, karın ağrısı),eklem ağrıları sayılabilir.
Tekrarlayan Ağız Yaraları
Bir yılda 3 den fazla sınırları belirgin etrafı parlak kırmızımsı olan ülser(yara)lerdir.
Behçet hastalığın da diğer bir bulgu ise paterji testi dediğimiz deri testinin pozitif olmasıdır.Bu test şu şekilde yapılmaktadır.Öncelikle derinin kılsız bölgelerine (kolun iç yüzü) steril yani herhangi bir bakteri , virüs bulaşmamış iğne batırılır.Yirmi dört saat sonra bakılır eğer herhangi bir deriden kabarık kırmızımsı lezyon oluşmuşsa buna paterji testi pozitif denir.Bu testin pozitif olması kesinlikle Behçet olduğu anlamına gelmez ancak yine de yardımcı olur.
Behçet Hastalığının Tanısı Nasıl Konur
Behçet hastalığının tanısının konulabilmesi için tekrarlayan ağız yaraları ve buna eşlik eden iki bulgu olması lazımdır.Bu bulgular cinsel bölge yaraları (ülserleri), deri döküntüleri , göz bulgular ve biraz önce bahsettiğim paterji testinin pozitif olması.Bunlardan en az ikisi tekrarlayan ağız yaralarına eşlik ederse Behçet diyebiliriz.
Behçet hastalığının tedavisi ilaçla yapılmaktadır.Bu ilaçlar
Kolşisin , Kortikosteroid , Azatiopürin gibi ilaçlardır.
Ayrıca ağız yaraları için gargaralar , cinsel bölge yaraları için Merhemler önerilebilir.
Share this article :

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Support : Your Link | Your Link | Your Link
Copyright © 2013. Her Telden Çalıyoruz... - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger